10 Haziran 2015 Çarşamba

Online Bankacılığın Faydaları ve Riskleri


Online bankacılığın faydaları ve hayatımıza katkıları saymakla bitmez fakat riskleri de elbette vardır. Bu yazımızda Türkiye’deki her bankanın müşterisine sunduğu internet bağlantılı cihazlardan çeşitli şifreler ve sms doğrulama, e-imza, sesli yanıt gibi seçenekler ile giriş yapabildiğiniz sistemi analiz edeceğiz.

Online Bankacılık ile Neler Yapabiliriz? 


Müşteri numarası, şifreniz, numerik karakterlerle ilgili doğrulama kodunuz ve sms şifreniz ile sisteme giriş yapabiliyorsunuz ve hızlı olursanız, 1 dakikada şubeye gitmiş gibi çok sayıda işlemlerde bulunabilirsiniz. Örneğin, EFT ve havale günün her saati yapılabilir fakat EFT akşam 17:00’ye doğru ertesi gün gönderilmek üzere bekletilebilir. Faturalarınız mı var, şubeye gitmeden tanımlayan ve bankanız hesabınızdaki parayı ya da kredi kartınızdaki limit üzerinden ödemeleri gerçekleştirsin. SGK prim ödemesi, hattınıza bakiye yüklenmesi, kredi kartı alışverişlerinin son durumu ya da borcunuzun ödenmesi diğer alternatifler arasındadır. Bazı bankalar alıcıda herhangi bir banka hesabı olmasa bile cep şifre isimli bir uygulama ile istediğiniz kişilere para göndermenizi sağlamaktadır.

Acil paraya ihtiyacı olan bir tanıdığınız var ve çarşıda olsanız bile akıllı telefon ile onun telefon numarasını ve ne kadar gerekli ise para miktarını girerek hemen para gönderiyorsunuz. İleri tarihli EFT, havale, kira, kredi kartı, hattınıza bakiye yüklemek, prim borçlarını ödemek, gibi konularda özellikle faydası çok büyüktür ve faturaları unutmanızda olasılığı ortadan kaldırır. Lakin bu tür işlemlerde komisyon almayan bankaları tercih etmelisiniz. Bazı bankalar 2 otomatik fatura tanımlaması yaptığınızda hesap işletim ücreti almaz ve o bankada gerçekten dikkate değer işlemler yapıyorsanız, kabul edilebilir. Bankalar tarafından bilgileriniz 128 Bit şifreleme yöntemi ile korunmakla birlikte sanal klavye kullanmanızı destekleyecek şekilde ek güvenlik tedbirleri de vardır. Kısacası online bankacılık ile fiziki olarak nakit para çekme ve yatırma işlemleri dışında her türlü imkân bankalar tarafından müşterilerine sağlanmıştır.

Online Bankacılık Riskleri Nelerdir? 


Maalesef kişisel bilgilerinizi çalmak için art niyetli insanlar sizlerin hatalarını gözlüyorlar. Örneğin X bankanıza ait bir müşterisiniz ve size tıpkı bankanızın mail gönderme şeması, yazı tipleri, kampanyalarla alakalı konuları içeren bir mail gönderebilirler. Siz tıklarsınız ve açılan sayfada bankanıza ait siteye gittiğinizi zannedersiniz hâlbuki öyle olmayabilir. Hesap şifreleri gibi bilgilerin çalınması için kullanılabiliyor.

Ayrıca hiçbir banka sizden hesap giriş bilgilerinizi ya da annenizin kızlık soyadı gibi konular hakkında soru sormaz. Yani biri sizin cep telefonunuzu aradı ve “Ben X banka müşteri temsilcisiyim…” şeklinde başlayan cümleler kurdu ve kişisel bilgilerinizi sormaya başladı, sizin gerçekten o personel olduğunu doğrulamanız mümkün değil. Adını, soyadını alırsınız ve bankanızı arayarak böyle bir kişi var mı kontrol edilmesini istersiniz. Bu doğru hamledir, lakin her sorusuna yanıt veriyorsanız bunu yapmamak gerekli. Diğer taraftan virüs, Spyware, Truva atı gibi yazılımlar ile bilgileriniz karşıdaki kişiye ulaşabilir. Bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonunuza bu casus yazılımları engelleyecek programlar kurmalı ve tedbirinizi almalısınız. Ayrıca bazı programları bilgisayarınıza indirdikten sonra virüs taraması mutlaka yapın, çünkü bazıları sizden ek işlemler için onay alır ve arka planda veri gönderip alma özelliğini kullanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder