22 Temmuz 2015 Çarşamba

Doğru Araba Kullanmak için Tavsiyeler

Araba kullanmak başlı başına çok büyük bir sorumluluk gerektirir. Kendi canınızın yanında birçok insanın canı da size emanettir. Sürücü kurslarında araba sürmeyi öğrenerek ehliyet almak, iyi bir şoför olunduğu anlamına gelmez. Usta bir şoför olana kadar yapılması gereken sorumluluklar bulunmaktadır. Her şeyden önce sürülen arabada can taşındığı unutulmamalı ve arabaya her binişte akla getirilmelidir.

Saniyeler içinde meydana gelen kazalar, ihmaller ve ufak dikkatsizlikler sonucu oluşmaktadır. Küçük maceraların geriye dönüşü olmayan kazalara yol açacağı bilinmektedir. Arabaya binip koltuğa oturulduğunda rahatlık önemlidir. Arabanın koltuğu rahat edeceğiniz pozisyonda olmalı, kıyafet ve ayakkabılar arabayı rahat kullanmanıza engel teşkil etmemelidir. Daha koltuğa oturulan ilk anda yan ve arka aynalar sürücünün boyuna ve görüş açısına göre ayarlanmalı, emniyet kemeri her uzaklık için erinmeden takılmalıdır. Tüm bu hazırlıklardan sonra, yeni araba kullanmaya başlayanlar nelere dikkat etmelidir?

Araba Kullanmaya Yeni Başlayanlar için Tavsiyeler 


Ehliyetini yeni alan ve yanında eğitmen bulunmadan, trafiğe çıkan bireylerin dikkat etmesi gereken ayrıntılar bulunmaktadır.

  1. Kafanız Dağınık Olduğunda Araba Kullanmayın: Araba kullanmak yeni başlayanlar için zor, alışkanlık haline getirenler için oldukça kolay bir uğraştır. Fakat dikkat her zaman her şartta gereklidir.
  2. Araba Kullanmak Hızlı Refleks İster: Hızlı refleks zamanla oluşacaktır. Ehliyet alır almaz kendinizi usta şoför sanmayın.
  3. Yeni araba kullanmaya başlayanlar, uzun bir süre tenha yollarda araba kullanmalıdır: Büyük şehirlerdeki trafik fazla yoğun akmaktadır. Kırmızı ışıkta biriken kalabalık ve santim santim ilerleyen trafik, insanları tahammülsüz hale getirir. Bu yoğunlukta çoğu şoför hız sınırını dikkate almaz ve trafik oldukça hızlı akmaktadır. Henüz araba kullanmaya başlayan acemi şoförlerin, bu trafiğe ayak uydurması oldukça zordur. Bu sebeple trafiğin fazla kalabalık olmadığı yollarda araba kullanmaya başlayarak, tecrübe kazanmak önemlidir.
  4. Fazla cesaretin sonu iyi bitmeyebilir: Yeni araba kullanmaya başlayan gençlerde, kısa sürede hız yapma tutkusu gelişir. Oysa kazaların büyük çoğunluğu, hız tutkusundan kaynaklanmaktadır. Yollardaki hız sınırlar dikkate alınmalı ve aşılmamalıdır. 

Uzun Süre Araba Kullananlar için Tavsiyeler 


  1. Gençler trafiğin akışına aldırış etmeden yollarda yarış yapmaktadır: Bu ufak maceraların geri dönüşü olmayan kazalara yol açabileceği unutulmamalıdır.
  2. Arabaya her binişte kemer takmak önemlidir: Son çıkan trafik kurallarına şehir içinde de kemer kullanma zorunluluğu eklenmiştir. Trafik kemeri hayat kurtarır. Ani gelişen kazalarda, sert darbe almanızı, hatta arabadan fırlamanızı önleyecektir.
  3. Alkollü araba kullanmak kazaya davetiye çıkartır: Sarhoşken konuşmakta, yürümekte zorluk çeken bireylerin, dikkatli araba kullanması beklenemez.
  4. Çocuklar asla ön koltuğa oturtulmamalıdır: Çocuklu aileler, çocuklarını arka koltuğa oturtmalı, bebekleri ise bebek koltuğunda taşımalıdır.
  5. Yol durumuna göre lastik kullanılmalıdır: Karlı havalar için kar lastiği kullanılmalı, yağmurlu havalarda ise kayma tehlikesine karşı yavaş araba kullanılmalıdır.
  6. Arabanın limitinden fazla insan veya yük taşınmamalıdır: Gereğinden fazla insan yüklenen araba, sıkışıklık nedeni ile şoföre rahat hareket imkanı vermez. Görüş açısını da daraltan sıkışıklık, araba kazalara davetiye çıkartacaktır.
  7. Şehir içinde veya dışında, motosiklet ve bisikletlere dikkat etmek gerekir: Çok süratli giden motosikletler, birçok kazaya sebep olmaktadır. Aynalardan gördüğünüz motosikleti mutlaka takibe alın, onlar için önceliğin kimde olduğu önemli değildir. Bisikletler ise ara yollardan aniden karşınıza çıkabilir. Bu sebeple, her kavşakta yavaşlamak ve gerekli önlemleri almak gerekir.
  8. En önemlisi sürat yapılmamalıdır: Gidilecek yere birkaç saat geç gitmek, hiç gidememekten iyidir. Her gün yenisini duyduğumuz trafik kazalarının çoğu, sürat nedeni ile olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder