13 Haziran 2014 Cuma

Petrol Fiyatlarına Irak Etkisi Ne Olur?


OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak etkisi ile petrol bu haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Irak'ta meydana gelen şiddet olaylarının petrol üretimini tehdit ettiği ve bu nedenle de fiyatların yükselişe geçtiği söyleniyor.

Petrol fiyatlarına etki eden faktörler incelendiği zaman büyük petrol şirketlerinin politikaları ve bulundukları ülkelerin durumları nedeniyle dalgalanmanın meydana geldiği görülür. Bu faktör dışında petrol fiyatlarında aşırı dalgalanma meydana gelmez. Eğer petrol fiyatlarında çok fazla yükselme ve düşüş meydana gelirse de, bütün endüstriler üzerinde olumsuz etkiler görülebilir.

Irak'ta meydana gelen gerilim nedeniyle petrol üretiminin tehdit altında olduğu düşüncesi, Batı Teksas türü petrolün Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kazanca ulaşmasına neden oldu. Ayrıca Avrupa gösterge petrolü olan Brent petrolü de yükseliş gösteriyor.

Amerikan uçaklarının güneye doğru yol alarak Bağdat'a ilerleyen IŞİD'in işgali altında bulunan ve ülkenin kuzey bölgesinin bombalanma tehdidi altında olduğu yorumları yapılıyor. Bu gerilim nedeniyle de OPEC'in ikinci en büyük petrol üretici Irak'ın petrol üretimi konusunda endişeler yükseliyor. Bu endişeler de yükselişi tetikliyor.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrol kontratları New York piyasasında % 1,1 oranında yükseliş ardından dengelendi. Nymex elektronik işlemlerinde 107.68 dolar seviyesi görüldü. Kontratın dün göstermiş olduğu performans sonrasında 2,13 dolarlık bir artış yaşandı ve gün 106.53 dolardan kapanmıştı. Fiyatlar bu hafta toplamda % 4,3 oranında yükselmiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder