27 Haziran 2014 Cuma

Deutsche Bank: Dünya Ekonomi Risk Haritası

Şüphesiz dünyanın en büyük bankaları (#) arasında olan Deutsche Bank 2014 senesinin geride kalan ilk çeyreğine piyasaların finansal ve ekonomik faaliyetlerini göz önüne alarak Dünyanın Ekonomi Risk Haritası’nı yayınladı.

Deutsche Bank’a göre dünyanın ekonomi risk haritası aşağıdaki gibidir. 



Haritada görüldüğü gibi Deutsche Bank’a göre şuan dünyada jeopolitik risk altında bulunan ülkeler arasında Türkiye’de bulunmakta. Peki bu harita gerçeği yansıtıyor mu? Veya geçtiğimiz ekonomik krizde felç olan Avrupa’nın bu öngörüde risksiz gözükmesi normal mi? 

Öncelikle bu harita tamamen son zamanların finansal ve ekonomik olayları ve etkilerini kapsamaktadır. 2014’ün ilk çeyreğinde finans piyasalarına etkileyen en büyük iki global olay ise; Rusya – Ukranya arasında yaşanılan gerginlikler, Ağustos seçiminde yaşanılan yolsuzluk suçlamaları ve Irak’ta yaşanılan olaylardır. Irak olayların ülkemizi de etkilemesi, Rusya ve Ukranya’ya yakın bir ülke olmamız ve seçim öncesi toplum olarak yaşadığımız gerginlikler nedeniyle; Türkiye’de Deutsche Bank listesinde risk altında olan ülkeler arasında gösterilmiştir.

Bunlara ek olarak haritada İngiltere ve Afrika’nında risk altında olduğu gözlemlenmektedir.

Kişisel olarak her yıl düzenli olarak farklı firmalar, bankalar ve aracı kurumlar tarafından yayınlanan bu haritaları yatırımcıların çok fazla dikkate almasına gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder