22 Kasım 2014 Cumartesi

Dünyanın En Büyük 10 Kömür Madeni

Ülkemizde bu yıl yaşanan iki büyük maden faciası, tüm dünyada yankılandı diyebiliriz. İhmaller, yapılan sorumsuzluklar ve altında daha nelerin yattığını bilmediğimiz birçok olay… Olan babasını, eşini, oğlunu kaybeden ailelere oldu ve binlerce ocak söndü. Herkesin yüreğine düşen acı bir süre sonra unutulsa da o evlerde acı hala yaşanıyor.

Yaşanan acı olaylar sonrasında dünyadaki maden ocakları ve şirketleri ile Türkiye'de bu olayların yaşandığı ocaklar karşılaştırıldı. Yurtdışında bulunan büyük madenler, Soma Holding'in Eynez tesisinden daha büyük ve geniş olmasına rağmen ölümlerle hiç gündeme gelmiyor. Bir Soma Faciası veya bir Ermenek Faciası yaşanmıyor. Önemler alınıyor ve gerekli güvenlik sağlanıyor. Önceliği insan hayatına veren bu maden şirketleri teknolojileri ve işçilere sağladıkları imkanlar ile kendinden söz ettiriyor.

Mining Technology isimli web sitesinde yapılan araştırma ile dünyanın en büyük madenleri sıralanmış. Bu madenlerin büyüklükleri rezervlerinde bulunan kömür potansiyeli göz önüne alınarak yapılmış. İşte dünyanın en büyük kömür madenlerinin küçükten büyüğe sıralanışı:

Cerrejon


Kolombiya'da bulunan Cerrejon kömür madeninde 754 milyon tonluk kömür potansiyeli olduğu biliniyor. BHP Billiton ve Glencore Xstrata şirketleri tarafından işletilmekte.

Raspadskaya


Rusya'nın Kemerova Bölgesi yakınlarında yer alan Raspadskaya madeninde, kömür rezervinin yaklaşık olarak 783 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Maden 1970'li yılların sonundan beri aktif olarak çalışıyor ve maden alanından yalnızca kok kömürü çıkarılıyor. Tarihinde maden faciası bulunan bir madendir. 2010 yılında yaşanan iki farklı patlama sonucunda 47 madenci hayatını kaybetmiştir.

Coballo


Amerika'nın Wyoming eyaletinde bulunan bu madende kömür potansiyelinin 852 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Maden Peabody Enerji şirketi tarafından işletiliyor ve 1978 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Mt Arthur


Avustralya'nın Güney Galler Bölgesi'nde bulunan Mt Arthur madeninin 1049 milyon ton kömür potansiyeline sahip olduğu biliniyor. BHP Billiton şirketi tarafından işletilen diğer bir maden ocağı. MT Arthur madeninde, daha 40 yıl yetecek kadar kömür olduğu bilim adamları tarafından öne sürüldü.

Peak Downs


Avustralya'da bulunan bir diğer maden. 1063 milyon ton kömür potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Maden BHP Billiton – Mitsubishi Alliance ortaklığı ile işletiliyor. Peak Dows madeninden çıkartılan kömür, tren yolu ile Hay Point Kömür Terminali'ne gönderilmekte.

Black Thunder


Amerika'da Powder River Basin Wyoming'de bulunan bu maden de, 1446,1 milyon tonluk kömür potansiyeli olduğu biliniyor. Madenin yüzeyinde 7 sondaj kuyusu bulunuyor ve şu an madenden çıkarılan kömür düzeyinin 2022 yılına kadar sabit tutulması planlanıyor.

Moatize


Mozambik'te Tete vilayetinde bulunan bu madende, 1498 milyon tonluk kömür potansiyeli olduğu biliniyor. Maden Brezilyalı Vale şirketi tarafından işletiliyor.

Hei Dai Gou


Çin'in Moğol Özerk Bölgesi'nde bulunan Hei Dai Gou madeninde 1,5 milyon tonluk kömür potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Madenin kurulu olduğu alan 42 kilometrekarelik bir yüzeye sahip.

Çin Haerwusu


Haerwusu kömür madeni, Çin'in Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunuyor ve 1,7 milyon tonluk kömür potansiyeline sahip olduğu biliniyor. Bu potansiyel ile dünyanın en büyük ikinci kömür madeni. Madenin 75 yıldan biraz daha fazla bir ömrü kaldığı ifade ediliyor.

North Antelope Rochelle


ABD'nin Wyoming bölgesinde bulunan bu maden dünyanın en büyük madeni. Dünya madencilik tarihinde önemli bir yere de sahip. Son birkaç yıl göz önüne alındığı zaman Soma Facia'sına benzer bir olayın yaşanmamış olduğu biliniyor. North Antelope Rochelle madeninin toplam kömür rezervinin 2,3 milyar ton olduğu tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder