20 Kasım 2014 Perşembe

Credit Suisse: Altın 950 Doları Görebilir!

İsviçreli banka Credit Suisse, altın için son derece kötü bir tahminde bulundu. 2015 yılının sonunda altının 950 dolar seviyelerine gerileyeceği beklentisinde olduklarını açıklayan bir rapor yayınladı. 2015 yılının görünümü ile ilgili yayınladığı raporunda, altının 2015 yılında da düşüş trendinde seyredeceğini belirtiyor.

Credit Suisse yayınladığı raporunda adeta altın için felaket tellalığı yaptı ve 2015 yılında altının daha düşü seviyelerde olacağını belirtti. Analist David Sneddon, banka olarak 1180 dolar seviyelerine gerilen altın emtiasının ayı piyasası sürecinin devam edeceğini ve beklentilerinin kesinleştiğini ifade etti. Dolardaki güçlenmenin devam edeceğini öngören İsviçreli banka, altın üzerindeki baskının bu nedenle devam edeceğini belirtti.

Altının düşeceği yönünde tahmin yapan tek taraf Credit Suisse değil. Finansal danışmanlık şirketi olan Ned David Research analisti de Ekim ayında altının sert düşüş göstereceğini öngörmüştü. Altın Ekim ayının başında, FED'in varlık alım programını sonlandırması haberiyle 1,117 dolar seviyelerine kadar düştü. Analist altının 660 dolar seviyelerine kadar düşebileceğini öngörüyor.

2015 yılını altın için alım yılı olarak değerlendirenlerin sayısında da artış var. Aşırı düşen fiyatlarının yatırımcılar dışında altın tüketicileri için bir fırsat olarak değerlendirileceği belirtiliyor. Ekim ayında gördüğü son 4 yılın en düşük seviyeleri sonrasında altın, geçtiğimiz hafta Rusya'nın rezerv arttıracağı desteğiyle 1,200 dolar seviyesini gördükten sonra bu hafta, 1,200 doların altında tutunmaya çalışıyor. Dün açıklanan FED Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanakları öncesinde doların değer kazanması ile 1,200 doların altında kayıplarını koruyamaya başladı.

ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisinin doları güçlendirmesi sonucunda altın hafif bir düşüş daha gerçekleştirdi ve ulaştığı 1,200 dolar seviyesinden düşüşe geçti. % 0,5 oranın düşüş gösterip yatay bir seyre sahip olan altın, % 0,1 oranında yükseliş ile 1,184.25 dolardan işlem görmeye başladı. 18 Kasım tarihinde ise 1,204 dolar seviyesine yükselerek son 2 haftanın en düşük seviyelerini kaydetmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder