13 Kasım 2014 Perşembe

Uzayda Tarihi İniş: Philae

Merakla nefesler tutularak beklenen iniş sonunda gerçekleşti. Philae adlı modül, kuyruklu yıldız 67P/Churyumov Gerasimenko'nun (kısa ismi Tshuri) yüzeyine indi. Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği aracı "Rosetta"nın önce 4,5 milyar yıldır yapısı hiçbir değişikliğe uğramamış "67P – Tshuri"ye inmesi beklendi. Daha sonra bu araçtan ayrılan "Philae" isimli robotunun sisteminde bazı önemli sorunların olmasına rağmen, inişi başarı ile gerçekleştirdi. Maliyeti ise 1 milyar Euro…

Dünyadan fırlatıldıktan sonra 6 milyar kilometreden fazla yol alan Rosetta, Ağustos ayında bu kuyruklu yıldızın yörüngesinde dolaşıp iniş için uygun yeri buldu. Aylarca aranan iniş noktası "Agilkia" noktasına, "Philae" iniş yaptı. Twitter üzerinden Philae adına açılmış resmi hesap üzerinden "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweeti atıldı.

Kuyruklu yıldıza ulaşan Rosetta'dan ayrılan Philae'nin 67P noktasına inişi yaklaşık olarak 7 saati buldu. 100 kilo ağırlığındaki Philae saatte 55 bin kilometre hızla hareket eden kuyruklu yıldıza nasıl inecek en büyük merak konusuydu. Bu iniş noktası dünyadan 360 milyon kilometre uzaklıkta, Mars ve Jüpiter gezegenleri arasında bulunuyor. Bu uzaklıktan dünyaya gönderilen radyo sinyalleri 30 dakika sonra ulaşabiliyor. Yani bu inişten yarım saat sonra haberimiz oldu.


Yarıçapı 3 – 5 kilometre olan bu gök cisimde hemen hemen hiçbir çekim gücü bulunmuyor. Bu nedenle Philae, iniş yapmaktan çok, bu gök cisimle tek vücut olmak zorunda. Bu nedenle Philae, gök cisme bir zıpkın fırlattı ve bu zıpkın robotu yıldızın yüzeyine çekti.

Philae, kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyor. Rosetta ve Philae adlarına çaılan sosyal paylaşım sitelerinden bu yolculuğa ait fotoğraflar ve tüm ayrıntılar anlık paylaşılacak. Dünyadan 10 yıl önce ayrılan Rosetta'nın bir parçası olan Philae, araçtan ayrılış sürecini de Twitter'dan esprili bir şekilde yazdı. "Seni çok özleyeceğim Rosetta ama beni 67P'nin yüzeyinde neler beklediği konusunda da sabırsızlanıyorum", "Son 10 yıldır ağrıyan bacaklarımı esnetebileceğim, çok mutluyum", "Sana 67P'den çok güzel kartpostallar yollayacağım" tweetleri yayınlandı. Rosetta ve Philae arasında duygusal tweetler ne kadar devam edecek bakalım.

 

67P isimli kuyruklu yıldızı yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı. AEA, ana enerji kaynağı olarak yalnızca güneş enerjisi panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiçbir iletişim kurulmamıştı. 31 aylık uyku sonrasında ise Rosetta'nın Twitter hesabı üzerinden "Merhaba dünya" tweeti atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder