1 Temmuz 2015 Çarşamba

Bireysel Kredi Nedir? Nasıl Başvurulur?

Bireysel kredi başvurusuna gereksinim duyuyorsanız, müşterisi olduğunuz bankanızdaki teklifleri araştırmanız gereklidir. Örneğin; taşıt, konut, ev, düğün, kredi kartı ya da nakit para ihtiyaçlarınız için geçerli faiz oranları ile sizlere teklifler sunulur. Başvuru yapılması süreci bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Kimi bankalar TC kimlik numaranızı belirtilen numaraya sms atmanızı isteyebilir. Telefon araması, internet ile başvuru ya da şubeye giderek de aynı işlemleri yapabilirsiniz. Önemli olan aylık bazda ne kadar sabit ya da değişken faiz ödemesi yapacağınızı önceden belirmek ve ayağınızı yorganınıza göre uzatmaktır.

Maaş Bordrosu ve İpotek 


Bankalar kredi verirken sizin maaş durumlarınızı ele alacak ve ne kadarlık kredi verilebileceğini belirleyecektir. Kredi notu da önemli bir ölçüt olur, faturalarınızı düzenli yatırdığınızda, borçlarınıza sadık olduğunuzda sürekli artan bir uygulamadır. Maaş bordrosu ve net maaşlarınızın tutarlına ait belgeyi getirmeniz gerekebilir. Serbest meslek erbabıysanız vergi levhası, şirket ortaklığınız varsa vergi levhası ya da sicil gazetesindeki kuruluş ilanına ait bilgilerin fotokopisi gerekebilir.

Emekliler için hesap cüzdanı gerekli olup, yaşı bir hayli ilerlemiş emekliler verilebilecek kredi miktarlarında sınır vardır ve bazı bankaların da kredi vermediğini belirtelim. Sadece düzenli maaşınız istediğiniz krediyi almak için yeterli gelmiyorsa sahip olunan taşınmaz ya da otomobil varsa ipotek yapabiliyorsunuz.

Bireysel Kredi Başvuru Süreci Nasıl Takip Edilir? 


Bankanıza gerekli formları doldurarak teslim ettiniz ve inceleme süreci başladı. Onay aldığınız zaman telefonunuza sms gönderilebilir, müşteri temsilcisi tarafından belirtilen telefon numaranız aranabilir, e-mail gönderilebilir ve paranız hesabınıza eklenebilir.

Kredi Vadesi, Taksit Tutarı ve Diğer Bilgiler 


Kredi miktarlarına göre her bankanın kendi belirlediği faiz oranları vardır. Elbette yasalarca belirtilen sınırı aşmayacak şekilde tanımlandığını ekleyelim. Örneğin 10.000 TL kredi almak istiyorsanız, aylık kredi faiz oranı %1.35 ve 12 aylık geri ödeme periyodunda ayda 924 TL ve dosya masrafı ilk başta alınabilir. Vade sayısı ne kadar artarsa faiz oranı da genelde yükselecektir, çünkü bankaya ödemenizi daha geç yapıyorsunuz. Ayrıca aylık faiz oranlarına, aylık toplam maliyet oranı gibi ekstra giderler eklenebiliyor ve tam olarak ne kadar ödeme yapacağınızı belli bir çizelge içerisinde sizlere anlatılmasına dikkat edin.

Bazı bankalar faiz oranlarının yüksekten başladığı ve vade orta ya da sonlarına doğru daha düşük oranlara doğru ilerlediği ödeme takvimleri oluşturabiliyor. Tam tersi mantıkla da kurulabildiği gibi faizsiz kredi veren kuruluşlarda vardır. Biraz bunu açacak olursak, örneğin bir ev beğendiniz ve fiyatı 100.000 TL banka sizin adınıza burayı satın alır ve satılamaz şerhi koyar. Yani size evi belirtilen ödeme takvimi içinde satar. 12,24,36,48… ay şeklinde olabilir. Son olarak eklemek istediğimiz, tüm bankaların faiz oranlarının hesaplandığı internet siteleri vardır ve tek kalemde ne kadarlık ihtiyacınız var ve ne kredisi almak istiyorsanız hemen sonuçlara bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder