22 Haziran 2015 Pazartesi

İş Yerinde Yapmamanız Gereken Hatalar

Bir fabrika, bir turizm acentesi, bir lokanta, bir okul, dershane olduğu fark etmez. Her birinin ortak özelliği, iş yeri olması ve hepsinde çalışalar ve yöneticiler bulunması. Birbirinden farklı kültür ve eğitim düzeyinde onlarca insanın minimum günde 8 saat birlikte olduğunu, aynı mekanda, benzer işler yaparak sabahın erken saatlerinden, akşamın geç saatlerine kadar pek çok şeyi paylaştığını düşünüce; hatalar yapılabileceklerini, bunların da bir geri dönüşü olacağını kabul etmekte fayda var.

Belki yıllarca sürecek olan bir iş arkadaşlığını, daha en başında zayıflatmış olabilirsiniz yapılan hatalarla. Patronun gözü üzerinizdeyken; çok önemsemeden yaptığınız bir hatalı hareket, yıllarca izini silemeyeceğiniz bir eksi puan olabilir. İş yerinde şahsi iletişimden çok, işe ve şirket çıkarlarına uygun davranmak, hatayı en aza indirmek için gereklidir. İş haricindeki yaşamınıza kimse karışamaz, ama işyerinde yapılması kabul edilemez hatalar vardır.

Kişiler Arası İletişim Hataları 


  • Mümkünse, iletişim sırasında siyasi ve dini konulara girmemeye çalışın. Patron veya çalışan, bu konularda konuşarak; kendini ortaya koymak istemiyor veya sizinkini de merak etmiyor olabilir. 
  • Sırf samimi görünmeye çalışmak için, insanların fiziksel durumları ile ve memleketleri ile ilgili espriler yapmamaya çalışın. O an gülmeleri ve ters cevap vermemeleri, hoşlarına gittiği anlamına gelmez.
  • Dedikodu yapmak, iftira atmak, sevmediğiniz kişi hakkında nefret uyandıracak şeyler söylemek, azımsanmayacak kadar çok yapılan hatalardandır. Ekip ruhunu zedeleyen bu hatalar, düşük verim ve kötü puanlama olarak geri dönebilir.
  • Sürekli kendini ve yaptığı işi öven kişi, bu şekilde “göze girdiğini” sanabilir ancak, diğer çalışanlara ve hatta zaman zaman patrona bile antipatik görünebilecek bu durum, ciddi bir iletişim hatasıdır. Birkaç kez görmezden gelinse bile zamanla iş yerinde sizi yalnızlığa sürükleyebilir. 

İşe Karşı Hatalar 

  • İşe karşı en büyük hatayı, umursamayarak yaparsınız. “Yumurta kapıya gelmeden” işe başlamamak, başladığı halde gerekli kontrolleri yapmayarak hatalı iş çıkarmak (sonra onu düzeltmek çok daha zor olabilir) gibi durumlar, en çok yapılan hatalardandır. 
  • Ortada yapılması gereken işi görüp, “Bu benim işim değil” diyerek kenara çekilmekte, büyük bir hata olabilir. O iş şirketin işidir, şirket çalışanları karşıt değil aynı taraftadır, ortak çıkarlar söz konusudur, o işin yapılması doğru olandır. 
  • İş sırasında sık sık kaytarmak, baştan savma iş yapmak, belki bilmeden fakat sık yapılan hatalardandır. İş zamanı, işten başka şeylere ayrılan zaman, bir tür hırsızlık bile sayılabilir. 

Şirkete Karşı Hatalar

  • Şirkete karşı yapılan en büyük hataların başında, malzeme israfı gelir. Elinizdeki kalemi sık sık kaybedip yenisini almak, kâğıt havluyu gereksiz kullanmak, ışıkları gerekmediği halde yanık bırakmak, gereksiz çıktılar almak gibi çoğaltılabilecek örnekler. Şirketin malı, geleceğini devamlılığını sağlar, şirketin devamlılığı da sizin işinizde kalmanızı sağlar. Şirkete yaptığınız yanlışlarda bunu düşünmek iyi olur. 
  • Yüksek sesle konuşmak, konsantre olmuş şekilde çalışan bir çalışanı rahatsız etmek de sık yapılan hatalardandır. Yüksek verimli iş amacıyla çalışan işyerinde, zaman kaybına sebep olabilecek bu davranışlar, işini yetiştiremeyen arkadaşınız, işin yetişmediğini gören patronunuz tarafından pek de hoş karşılanmayacaktır. 
  • Şirket hakkında dışarıda gereksiz konuşmalar, farkında olmadan şirketin gizli bilgilerini paylaşmak gibi bir hataya yol açabilir. Arkadaşça bir sohbet sırasında söylediğiniz bir bilgi, arkadaşınızın da başka bir sohbette bu bilgiyi kullanması ve bu şekilde ağızdan ağıza yayılan bilgi, gizliliği ihlal etmektir ki şimdilerde pek çok şirket bunun yaşanmaması için sözleşme imzalatmaktadır. Tespit edilmesi halinde, ciddi yaptırımları olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder