20 Ekim 2014 Pazartesi

Türkiye Topraklarından Fışkıran Servetler

Türkiye topraklarının ne kadar bereketli olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyanın en zengin topraklarına sahip olan ülkemizde, gerek madencilik anlamında gerekse tarım anlamında birçok kaynağımız bulunuyor. Bunların kullanımı elbette o kadar kolay değil. Jeopolitik ve coğrafi konum olarak öneminin yanı sıra bulunan bu yer altı ve üstü zenginliklerimiz, tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Peki, biz ne kadar değerini biliyoruz? Bu önemli statünün farkında mıyız?

Türkiye'nin dört bir yanından fışkıran bu zenginlikler ise belki de aklınıza bile gelmeyen türden. Mesela bir bamyanın ne kadar pahalı olabileceğini ve bir servet değerinde olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu konuda ülkemizdeki bulunan zenginlik kaynaklarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Kuru Bamya


Silifke'de yetiştirilen kuru bamya altın fiyatları ile yarışıyor. Bu bölgede toplanıp, kurutularak satılan çiçek kuru bamyanın kilosu 150 lira. Şu anda 1 çeyrek altının fiyatı ise 140 – 150 lira arasında.

Trüf Mantarı


Dünya üzerinde en pahalı maddeler arasında yer alan ve "siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarının, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Kilosu ise 300 bin euroya kadar çıkabiliyor. Bu trüf mantarı için pilot bölge seçilen Denizli, Türkiye'nin ilk trüf mantarı ormanı olan Cankurtaran bölgesine sahip. Bu bölgeye Avrupa ve ABD'den gelen mantar uzmanları da bulunuyor. Yurtdışında trüf mantarının fiyatı en az 300 Euro civarında ve bazı çeşitleri 500 Euro'dan alıcı buluyor.

Ponza


Dünyada bitme noktasına gelen ponza, ülkemizde % 70 oranında bulunuyor. Dünya üzerinde yalnızca İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunduğu bilinen ponza, diğer iki ülkede bitme noktasına geldi. Ülkemizde ise Afyonkarahisar, Isparta, Nevşehir, Kayseri – Erciyes ve Bitlis'te yoğun bir şekilde bulunuyor. Ülkemizde bulunan ponzanın % 70'lik bölümü ise Bitlis'te bulunuyor.

Altın


2012 yılında ülkemiz topraklarından, 1.7 milyar dolar değerinde tam 29,5 ton altın çıkarıldı. Altın madenciliğinin 2001 yılında başlamasından bu yana Türkiye'de 136 ton üretilen altın miktarı olduğu biliniyor. Mevcut rezervler ile birlikte Türkiye'de altı üretiminin 33 tona çıkması bekleniyor.

Metan Hidrat


Geleceğin yakıtı olarak tanımlanan meta hidrat, Karadeniz'de bulundu. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu madenin bugünkü teknoloji ile çıkarılmasının çok pahalı olduğundan bahsediyor. Dünyada geleceğin enerji kaynağı olarak bilinen ve "yanan buz" olarak tabir edilen metan hidrat, dünyada ilk kez 1974 yılında Karadeniz'de Sovyet bilim insanları tarafından tespit edildi. 1 metreküp metan hidrattan 164 metreküp doğalgaz sağlanabiliyor. Ayrıca metan hidratın dünya fosil yakıt kaynaklarının % 53'ünü oluşturduğu biliniyor.

Uranyum


Ordu'nun sahillerinde bulunan kum stratejik olarak önem taşıyan nadir toprak elementlerinden (NTE) demir mineraliyle uranyum içeriyor. Efirli bölgesindeki sahil kumlarında yaklaşık 8 milyon ton, Ünye'nin batısındaki kumsallarda ise 36 milyon ton manyetit rezervi olduğu tespit edildi. Ayrıca sahil kumları içinde titanomanyetit ve NTE sınıfından monazit minerali olduğu da biliniyor.

Türkiye'nin yer altı kaynakları, dünyada 132 ülke arasında üretim değeri açısında 28. sırada yer aldığı, çeşitlilik bakımından ise 10. sırada yer aldığı biliniyor. Petrol ve kömür madenleri dışına 4400 maden yatağı olduğu biliniyor ve bu madenler sanayi sektöründe kullanılıp fazlası ihraç ediliyor. Bor, linyit, manyezit, zeolit, mermer, barit, trona, feldispat, sülfat, toryum ve sodyum ise bunlardan bazılar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder