23 Ekim 2014 Perşembe

Borsa İstanbul'a Yeni Rakip: Bats Chi – X Europe

Multilateral Trading Facility platformlar arasında Avrupa öncü markası olan ve 2013 Mayıs ayında Borsa Lisansı alan Bats Chi – X Europe, 3 Kasım 2014 tarihi itibariyle üyelerine Türk şirketlerin hisseleri ile işlem yapma imkanı tanıyacağını açıkladı. Bu durum ise akıllara Borsa İstanbul'a yeni rakip mi geliyor sorularını getirdi…

Bu imkan ile Türk hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar, Borsa İstanbul haricinde yeni bir borsada daha işlem yapmaya başlamış olacak. Bats Chi – X Europe üzerinde BIST 30 endeksine dahil olan şirketlerin hisse senetleri alınıp satılabilecek. Bu platform aracılığıyla hisse senetlerinin kota alınması gibi bir durum söz konusu da değil. Zaten BIST'te işlem gören hisselerin alım – satım talimatlarının iletilmesine yönelik bir hizmet sunulacağı belirtiliyor.

Aynı zamanda bu yeni rakip ile BIST 30 endeksi içerisinde yer alan hisse senetleri, Avrupa'nın en likit ve aktif 16 piyasası arasında yerini almış olacak. Bats Chi – X Europe yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre işlem görecek olan Türk hisselerinin fiyatları BIST'ten satın alınmayacak.

Bats Chi – X Europe, Morgan Stanley, Credit Suisse, Citigroup gibi şirketlerin ortaklığı ile kurulan BATS ile Japon finans devi Nomura'ya ait olan Chi – X'in birleşimi ile kuruldu. Merkezi Londra olan bu kuruluş, Avrupa Birliği'nin 2007 yılında kabul ettiği düzenlemelerle, İngiliz Finansal Otoriteleri'nin denetimi altında işlemlerini gerçekleştiriyor. Şirket ayrıca, Avrupa Birliği'nde yapılan hisse senedi işlemlerinin % 25'ine sahip.

Türkiye piyasasını işlem yaptırdığı piyasalar arasında dahil eden Bats Chi – X Europe şirketi, müşterilerinden gelen ciddi talepleri dikkate alarak bu girişimi yaptığını belirtiyor. Açıklamasına göre piyasa katılımcıların takas için EuroCCP NV, LCH.Clearnet Ltd ve SIX x-clear AG'yi kullanabilecekler. Yapılan işlemler aynı zamanda Borsa İstanbul'un % 70 ortağı olan Takasbank'ta da yapılabilecek. Takas işlemleri MKK ve Takasbank üzerinden T+2 ile gerçekleştirilecek. Ama uzmanlar, bu durumda Borsa İstanbul'un kotasyon ve işlem gelirlerinin düşebileceği konusunda uyarı yapıyor.

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ise Borsa İstanbul'u halka açmayı planladıklarını açıkladı. Halihazırda Londra'da tezgah üstü piyasalarda Türk hisse senetlerine yönelik, sınırlı bile olsa, işlemler yapıldığını hatırlatan uzmanlar, Bats Chi – X'in, BIST'ten likidte çalabileceği uyarısını yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder