3 Aralık 2014 Çarşamba

Petrol, Altın Yatırımcılarını Şaşırtıyor!

Altın ve petrolde devam eden dalgalı seyir, yatırımcıları şaşırtmaya devam ediyor. Petrol vadelilerinde yaşanan düşüş, spot altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların 9 aya yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşmasını destekledi. Altın yatırımcılarının tüketici maliyetleri ve enflasyonu etkileyebilecek olan petrol fiyatlarını takip etmesi nedeniyle, petrol vadelilerindeki düşüş altın dalgalanmasını etkiliyor.

Altın, güçlenen doların talebi zayıflatması nedeniyle 5 haftanın en yüksek seviyesinin altında seyrediyor. ABD'li bir politika yapıcısının, FED'in faizleri kaydadeğer bir süre düşük tutma taahhüdünü kaldıramaya yaklaştığını söylemesi ile oluşan spekülasyon, doların güçlenmesine ve altın talebini zayıflatmasına neden oldu. Altın fiyatları bu nedenle son 5 haftanın en yüksek seviyesinin altında kaldı.

Spot altın, dünkü 1,198.28 dolar seviyesinden bugün 1,200.86 dolar seviyesine geldi. Dün % 1,1 oranında düşen altın, 1 Aralık tarihinde 1,221.43 dolar seviyesine yükselerek 30 Ekim tarihinden bu yana görülen en yüksek seviyesini kaydetmişti. Petroldeki düşüşle birlikte 1,142.88 dolara tekrar düşen altın son 3 haftanın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Petrol fiyatları ise toparlanma belirtisi gösteriyor. Brent petrolü, OPEC'in üretimi düşürme kararı almamasının ardından hızlanan piyasadaki gerilemenin yavaşlaması ile varil başına 70 dolara yakın seyretmeye başladı. Batı Teksas petrolü ise 3 gün içerisinde iki kere yükseliş kaydetti.

Petrol vadelileri Londra piyasasında % 1,3 oranında, New York piyasasında % 1,6 oranında yükseliş kaydetti. Küresel gösterge petrolleri, OPEC'in günlük 30 milyon varil olan petrol üretimini sabit tutması ve düşük petrol fiyatlarının ardından ABD kara petrolü üreticilerini üretimi düşürmeye zorlaması karar kılınması ile geçen ay % 18 oranında düşüş kaydetti.

ABD'nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talebin yavaşlaması ile petrol ayı piyasasına girdi. OPEC, Venezuela ve İran gibi üye ülkelerin günlük 30 milyon varil olan üretim kotasını düşürülmesi çağrısında bulundu. 27 Kasım'da istenen toplantı gerçekleşti ama üretim sabit tutuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder