9 Aralık 2014 Salı

Gelir Eşitsizliğindeki Artış Ekonomiyi Vuruyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), artan gelir eşitsizliğinin, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini söyledi ve bu durumun düşük gelirlilere katkı sağlayacak vergi politikaları ile aşılabileceğini belirtti.

OEDC'nin raporuna göre, düşük gelir sınıfında yer alanların kabiliyetlerini geliştirmek için eğitime erişiminin kısıtlanması büyümeyi kötü etkiliyor. Raporda üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliğinin yaşandığı kaydediliyor ve politika yapıcıların en düşük gelirli % 10'luk kesimin yanı sıra alt taraftaki % 40'a yönelik politikalar üretmeleri gerektiği de belirtiliyor.

2015 yılı için en büyük ekonomik riskler arasında artan gelir eşitsizliği de yer alıyor. Küresel ekonomilerde önde gelen ülkelerin ücret dengesizliğinin, 2015'te daha büyük olabileceği ve bu nedenle de önemli riskler arasında yer aldığından bahsediliyor. Fransız ekonomist Thomas Piketty'nin kitabına göre küresel eşitsizliğin hızlandığı, zengin ve fakir arasındaki uçurumun çarpıcı verilerine yer veriliyor.



OECD üyesi ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içerisindeki paylarının % 10 olduğuna dikkat çekiliyor. Zenginlerin, yoksullardan ortalama 9,5 kar daha fazla kazandığı ifade ediliyor. OECD'nin gelir eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre 2012 yılı için gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülke içerisinde Meksika ilk sırada, Türkiye ikinci sırada ve ABD üçüncü sırada yer alıyor.

Kasım ayının son haftasında OECD, Türkiye için 2014 büyüme tahminini revize etmiş ve % 2,8'den % 3'e yükseltmişti. Türkiye ekonomisinin 2014 yılında ivme kaybettiğini ve yurtiçi talebin daraldığını da bildirmiş ve 2015 yılı için büyüme tahmini % 4'ten % 3,2'ye düşürmüştü. Öngörülen büyümenin işsizlikteki artışı önlemek için yeterli olmadığını belirtirken, enflasyon tahminini 2014 için % 8'den % 9'a; 2015 için % 6,5'ten % 7,4'e yükseltti.

Gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler arasında ise Norveç birinci sırada yer alıyor ve Danimarka ile Çek Cumhuriyeti ile devam ediyor. OECD'nin raporuna göre 1985 – 2012 yılları arasında gelir dağılımı eşitsizliğini çok az bile olsa düşürmeyi başaran ülkeler Türkiye ve Yunanistan olarak gösteriliyor. Ayrıca gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla arttığı ülkeler ise İsrail, Yeni Zelanda, ABD, İsveç ve Finlandiya olarak gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder