Dolar, ABD ekonomisinde meydana gelen olumlu gelişmeler sonucunda yükselmeye devam ediyor. Bu yükselişler daha ne kadar ve hangi seviyeye kadar yükselir sorusu ise cevap bekleyen en önemli soru!
Dolar/TL kotasyonları 2,26 seviyesinin üzerine yükseldi ve 4 Şubat tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi kaydetti. Türk lirası gelişen ülke para birimleri arasında da, dolar karşısında % 1'i aşan bir kayıp gösterdi ve en çok gerileyen kur oldu.
İşsizlik başvurularının bu hafta beklentilerin üzerinde gerilemesi, Amerikan ekonomisinin olumlu gelişmelerini sürdürdü ve dolar, euro karşısında 2012 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi kaydetti. Dolar rekor seviyelerini her gün test etmeye devam ederken, Dolar Endeksi 85.40 seviyesi ile son 4 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Daha sonra ülke para birimleri başta olmak üzere birçok kur dolar karşısında zayıflamaya başladı.
Amerikan dolarında değerlenme meydana gelmesi, gelişmiş ülke kurlarından Yeni Zelanda dolarını da olumsuz etkiledi ve Yeni Zelanda dolarının değer kaybetmesi sonucunda Merkez Bankası başkanından sözlü müdahale geldi. Gelişen ülke kurlarında ise Türk Lirası başta olmak üzere kayıplar devam ediyor.
Türk Lirası, % 1,08 seviyesi ile gelişen ülke kurlarında düşüşe öncülük ediyor. Macar forinti % 0,95 oranında değer kaybetti. Brezilya reali, dolar karşında % 0,84 değer kaybetti ve ülkede 5 Ekim'de başkanlık seçimleri öncesi ekonominin durumu konuşmaya başladı.
Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Timothy Ash, gelişen piyasa para birimlerinin çektiği sıkıntının farkında olduklarını kaydederken, "Güney Afrika randı, Rusya Rublesi ve Türk Lirası'nda değer kayıpları görülüyor. Bir takım ülkelerde jeopolitik sıkıntılar ya da kaotik sorunlar olması, dolara karşı güçlendirirken, gelişen piyasa para birimlerinde satış baskısı oluşturdu." dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder