23 Eylül 2014 Salı

Altın Orta Doğu Gerilimiyle Yükseliyor

Altın fiyatları, Amerikan ekonomisinin iyileşmesi ile dip seviyelerde gezinmeye devam ediyor. Geçen haftanın gündem maddesini oluşturan, FED Açık Piyasa Komitesi toplantı sonuçları ve FED Başkanı Janet Yellen'ın faiz oranları hakkındaki konuşması, Amerikan dolarının güçlenmesine neden olurken, altının 8 ayın en düşük seviyelerini görmesine neden oldu.

Dolar 10 önemli para biriminden oluşan sepet kur karşısında 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, altın son 8 ayın en düşük seviyesine düştü. 2 Ocak'tan bu yana görülen en düşük seviye olan 1,208.40 dolar seviyesi dün kaydedildi ve yatırımcılar altında pozisyonlarından uzaklaştı. Altın 2014 yılının bu çeyreğinde % 7,9 oranında değer kaybederken, dolar % 5,4 oranında değer kazandı.

Bugün ise altın fiyatları, Orta Doğu'da yükselen gerilim nedeniyle yükselmeye başladı. Suriye'ye yönelik hava saldırıları, yatırımcıların ABD ekonomik görünümünden uzaklaşmalarını sağladı ve fiziki talebin arttığına ilişkin işaretler ile altın 8 ayın en düşük seviyelerinden yükselmeye başladı. Gümüş fiyatları da, son 4 yılın en düşük seviyelerinden toparlanmaya başladı.

ABD ve Arap müttefikleri, Suriye'deki İslam Devleti mevzilerine hava saldırısı düzenledi ve İsrail bir Suriye savaş uçağını düşürdü. Dünyanın en büyük altın kullanıcısı olan Çin ve Hindistan'da ise fiziki talep, festival dönemleri ve düğün sezonunun açılması ile artış gösteriyor. Altının 30 günlük RSI göstergesi ise geçtiğimiz 8 günde 30 seviyesinin altındaydı ve analistler yükselişin yakın olduğunu söylemişti.

Altın fiyatları, ABD ekonomisinin güç kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin artmasıyla 2014 yılının kazançlarının neredeyse tamamını geri verdi ve bu yıl ilk kez çeyrek dönemlik kayba yöneldi. FED'in geçtiğimiz hafta, politika yapıcıların faizleri kayda değer bir süre düşük seviyede tutma taahhütlerini korumalarına karşın, 2015 yılı için faiz tahmini yükseltildi.

Aralık vadeli altın kontratları, COMEX piyasasında, % 1,3 oranında yükselerek ons başına 1,233.20 dolara ulaştı. Altın dün ise 1,208.80 dolar seviyesi ile 2 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi kaydetmişti. 2013 yılını 1,202.30 dolardan tamamlayan altın, bu yılı hangi seviyede kapatacak büyük bir merak konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder