17 Temmuz 2014 Perşembe

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Kararını Açıkladı

Dünden beri açıklanması beklenen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını bugün açıkladı. Döviz piyasasında yatay bir seyir izlenmesine neden olan bu açıklamada beklendiği gibi gösterge faizinde 0,50 oranında bir faiz indirimi gerçekleşti ve gösterge faiz oranı 8,25 puana indirildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararları şu şekilde:

  • Gösterge faizi 0,50 puanlık indirim ile 8,25 puana çekildi.
  • Gecelik borçlanma faiz oranı % 8 oranından % 7,5 oranına indirildi.
  • Borç verme faiz oranından herhangi bir değişiklik yapılmadı ve faiz oranı % 13,50 seviyesinde.
  • Marjinal fonlama oranından herhangi bir değişiklik yapılmayarak % 12 seviyesinde bırakıldı. 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu faiz oranı kararları beklenen kararlardı ve birçok uzmana göre olması gerektiği gibi gerçekleşti. HSBC Portföy yönetimi faiz kararının büyük ölçüde fiyatlandığını söylüyor ve "buna bağlı olarak özellikle tahvil faizleri açısından önemli bir etki beklemiyoruz" dedi.

Faiz oranı kararları sonrasında sabah saatlerinde yatay bir seyir izleyen Dolar/TL kuru az bir düşüş gerçekleştirdi. 2,1250 seviyesinden işlem görmeye başladı. Dün açılışı 2,12 seviyesinden yaptıktan sonra günü 2,1193 seviyesinden tamamlamıştı.

BIST 100 endeksi ise ikinci seansa % 1 düşüşle başladı ve 81.500 puandan işlem gördü. Euro, faiz kararları sonrasında düşüş gerçekleştirdi ve Euro/TL kuru 2,8826 seviyesinden düşerek 2,8760 seviyesinden işlem görmeye başladı. EUR/USD paritesi ise Temmuz ayının başından bu yana gösterdiği düşüş grafiğini devam ettiriyor ve 5 haftanın en düşük seviyesi olan 2,8637 seviyesinden işlem görüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder