4 Mayıs 2017 Perşembe

Türkiye'de Kesinlikle Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yer


Ülkemiz hem doğal güzelliği hem de sahip olduğu tarihi yapılar sayesinde adeta bir cennet değerinde. Her yıl gelen milyonlarca yabancı turist de bu gerçeği doğruluyor zaten. Anadolu'nun hangi tarafına başımızı çevirsek antik bir kent, cami, külliye, kervansaray görüyoruz. Ülkemizdeki tarihi yapıların hepsi asırlar öncesinde kurulmuş. Bunların bir kısmı yıllar içerisinde geçirdikleri savaşlar ve depremler nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş. Bazıları ise hala ayakta ve tarih severler tarafından ziyaret ediliyor. Peki ülkemizdeki tarihi yerlerin hepsini biliyor musunuz? Gelin şimdi Türkiye'de kesinlikle ziyaret edilmesi gereken 10 tarihi yeri öğrenelim.

1- Efes Antik Kenti 


Antik kent denildiğinde akla gelen ilk isim, şüphesiz İzmir'de bulunan Efes Antik Kentidir. Ülkemizde de ziyaret edilmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Çünkü; yapımı milattan önceye uzanan kent, Roma, Yunan ve Türk olmak üzere birçok medeniyete ait özellikleri barındırıyor. İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti oldukça büyük bir alan üzerine kurulmuş. İçerisinde; kütüphane, tiyatro, tapınak, konaklama alanları ve birbirine bağlı uzun sokaklar bulunuyor. Helenistik ve Roma dönemlerinde en parlak dönemini yaşamış olan Efes'i değerli kılan başka bir özellik ise Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi ve Ashab-ı Keyf gibi yapılan bulunması. Türkiye'de görülmesi gereken yerlerin ilk sırasında yer alan Efes Antik Kentini, şimdiye kadar ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.

2- Ani Harabeleri 


Bir diğer görülmesi gereken yer ise Kars'ta bulunan Ani Harabeleri. Ani Antik Kenti olarak da tanımlanan yapı, Kars ilinin merkezine 42 km mesafede yer alıyor. Yaşadığımız coğrafya öyle kıymetli ki, her tarafı tarih kokuyor. Ani Harabeleri'nin bulunduğu yerden ise meşhur İpek Yolu geçmektedir.

3- İshak Paşa Sarayı 


Türkiye'de görülmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeri Ağrı'da bulunan İshak Paşa Sarayı'dır. Osmanlı devletinin en önemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt ilçesinin 5 km doğusunda yer almaktadır. 7600 metre karelik bir alan üzerine kurulmuş olan saray, Lale devrinin son büyük anıtı olarak kabul edilmektedir.

4- Aspendos 


Aspendos Antik Kenti veya Aspendos Tiyatrosu, Antalya'nın Serik ilçesinde yer almaktadır. Romalılar tarafından inşa edilen yapı, ilk yapıldığı zamanda 20.000 kişiyi ağırlayabilecek büyüklükteydi. Yıllar içerisinde oluşan depremler bu tarihi yapının bazı kısımlarının yıkılmasına yol açtı.

5- Halikarnas 


Mozolesi Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi bizim ülkemizde yer almaktadır. Kral Mausollos'un Mezarı olarak da bilinen yapı, Muğla ilinin, Bodrum ilçesinde bulunmaktadır. Şu an sadece kalıntıları bulunan yapıyı da, görülmesi gerekenler listenize eklemelisiniz.

6- Alahan Manastırı 


Toros dağları üzerinde kurulu olan Alahan Manastırı milattan önce 5. yüzyılda yapılmıştır. Mersin'in Mut ilçesinde yer alan yapı, Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir.


7- Saint Pierre Kilisesi 


Saint Pierre Kilisesi, Hatay'ın Antakya ilçesinde yer almaktadır. Dünyadaki ilk kilise olma özelliğinde olan yapı, Hristiyanların gizlice toplandığı yer olarak bilinmektedir.


8- Hattuşaş Antik Kenti 


Çorum'un merkezine 80 km mesafede olan Hattuşaş Antik Kenti, yapıldığı dönemde Hitit devletinin başkenti olarak kullanılıyordu. Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan Hattuşaş Antik Kenti'ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

9- Çatalhöyük 


Konya ilimizde yer alan Çatalhöyük, neolitik dönemde yapılmış bir antik kenttir. Binaların birbirine çok yakın olduğu bu kentte, zamanında 10.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

10- Zeugma Antik Kenti 


Gaziantep'te bulunan Zeugma Antik Kenti de Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Milattan önce 300 yıllarında yapıldığı tahmin edilen kentin en çok bilinen kısmı Çingene Kızı mozaiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder