15 Ocak 2016 Cuma

Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Birçok insan çeşitli ihtiyaçlar, mülk edinme gibi para gerektiren durumlarda bankalara başvurur ve kredi kullanır. Aslında banka kredisi, oldukça avantajlı konumdadır. Düşündüğünüzde kimseden taksitle büyük tutarlarda uzun yıllar vadeli borç alamayacağınızı anlayacaksınız. Ancak bankaların kredi verirken dikkat ettiği bazı kriterler vardır. Bazı kişiler çok kolay kredi alabilirken; kimileri de bankalardan sürekli olumsuz yanıt alır. Kendi kriterleri dışında bankaların verdikleri bu cevabı kişilerin kredi notu belirler.

Kredi notu, vatandaşların bankalarla ilişkisinin başlamasından itibaren kayıt altında tutulan bankacılık işlemleriyle belirlenir. Geç ödenen kredi kartları, krediler kredi notu üzerinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bankalarla hiç ilişkisi olmayan, kredi kartı bile kullanmayan kişilerin de kredi notu oluşmamış olduğundan; kredi kullanması oldukça zordur. Kredi kullanmak gibi bir düşünceniz varsa; bankalarla aranızdaki ilişkiye son derece dikkat etmeli ve ödemelerinizi zamanında yapmalısınız.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, bankaların kredi verip vermeyeceği konusunda oldukça etkili olan bir kriterdir. Bankalara göre önemli olan size kredi verdiklerinde ödemeye yapabilme durumunuzdur. Bu nedenle de hem elde edilen gelir hem de geçmiş tarihlerdeki bankacılık bilgileriniz kullanılır. İşlem matematiksel bir biçimde yapılır ve neticede kredi notu hesap edilir. Kredi notu genel olarak 400 ve 900 sayıları arasında yer alır. Ülkemizdeki vatandaşlardan 675 puan altında kalanlar %50'lik kısmı oluştururken; %50'lik kısımsa 675 puan üzerinde not alırlar.

Kredi Notunu Belirleyen Değişkenler

Kredi notunun belirlenmesinde bazı değişkenler söz konusudur. Bunlardan ilki KKB skorudur. Bankalar, her birinin kendi müşterileri ile ilgili bilgileri paylaştığı bir veri havuzuna sahiptir. Bu bilgi havuzunda kişilerin ödeme performansı, diğer bankalara yapmış olduğu kredi başvuruları ve bu kredilere verilmiş olumlu ya da olumsuz cevaplarla ilgili bilgiler yer alır.

Buradaki sistemde, müşterilerin her birinin KKB skoru yer almaktadır. Bu değişken kredi notunun oluşturulmasında kullanılmaktadır. Değişkenlerden ikincisi; kişinin aylık net geliri, üçüncüsü; yaşı, dördüncüsü; mesleğidir. Bu dört değişken diğer değişkenlere daha önemli bir yer tutar. Diğer değişkenler; toplam iş deneyimi, son çalışma süresi, eğitim durumu, medeni hali, sahip olunan mülkiyetler ve mallar, kredi kartları, çek ve senet ile ilgili kayıtlar, hukuki ve idari takiplerin sorgularıdır.

Kredi Notunu Yükseltmek için Neler Yapılmalı?

Kredi notunun yükselmesini sağlamak için öncelikle kredi notunu oluşturan etmenlerin, notunuza ne kadar etki ettiğini bilmek gerekiyor. Kredi notunu, kredi ve kredi kartı ödemeleri %30, hesabın ve borcun durumu %25, kredi arayışlarınız ve aldığınız cevaplar %20, ne sıklıkta kredi kullandığınız %15, diğer faktörler ise %10 oranında etkiler.

En etkili olanlar kredi ve kart ödemeleriniz ile hesap durumu olduğu için bu ikisine çok dikkat edilmeli. Ödemelerin düzenli yapılması ve hesabınızda para hareketliliğin olması, kredi çekmeniz için gerekli olan kredi notunuzu yükseltmektedir. Sürekli başvuru yapıp olumsuz cevap almanız notunuzu düşüreceği için başvurunuzu iyi araştırmalı ve olumlu olma durumu varsa yapmalısınız.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi çektikten sonraki ödemeleriniz, bir tabloda tutulur ve bankalar kredi verirken bu tablodaki son 18 aya bakarlar. Ödemeleriniz tabloda rakamsal olarak ifade edilir. Kredi borcunuzu gününde öderseniz 0, geç öderseniz 1 ve 30 günden fazla geç öderseniz 2 olarak tabloya işlenir. Düzenli ödeme yapan biri için tablo "000000" şeklinde ilerlemektedir. Nadiren yaşanan gecikmelerde örnek olarak "000010000" gibi bir tablo ortaya çıkabilir. Düzgün ödenmemiş bir kredi çizelgesi ise "1113112" gibi görünmektedir.


11 Ocak 2016 Pazartesi

Banka Kredisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Birçok insan çeşitli ihtiyaçları ya da mülk alımları için bankalara başvurur. Faizli olarak bankalar bu paraları geri alsa da düşündüğünüzde hiçbir yakınınız çıkarıp size bu çoklukta bir parayı vermez. Netice olarak bankalardan ihtiyaç anında alınan paralara mecbur bırakılırız. Ülkemizde toplu para bulmanın en güvenilir ve mantıklı yolu da budur aslında.

Banka kredileri ayrıca kendi içlerinde farklı kategorilere ayrılır. Bu kategorileri kullanım amaçları isimlendirir. Bu şekilde farklı faiz oranlarıyla kendinize uygun krediyi alabilmeniz mümkündür. Hatta kimi zaman faiz oranlarında ciddi düşüşler görülür ve oldukça avantajlı çıkabilirsiniz. Ancak bankadan kredi almadan önce iyi düşünüp, bankaları araştırmalı, bütçenizi hesap etmelisiniz. Aksi halde borçların ödenememesi ve neticesinde bankalarla yüzgöz olma durumuna gelebilirsiniz. Bu aşamaya geldikten sonra ise ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmanız büyük olasılıktır.

Banka Kredisi Nedir?
Banka kredisi, çeşidine göre farklı vadelerde ve faiz oranlarında, nakit ihtiyaçlarının karşılanması için geri ödeme kaydıyla, bankalar tarafından sağlanan bir çeşit hizmettir. Bir bakıma bankanın kendi parasını size belirli bir süre ve faizle devretmesidir.

Bireysel Kredi ve Ticari Kredi Farkı Nedir?

Bireysel kredi, vatandaşların, birey olarak aldıkları kredilerdir. Bunlar ihtiyaç, konut ya da taşıt kredisi olabilir. Ancak borçlu sadece kişinin kendisidir. Ödemelerle, kredi işlemlerindeki imzalarla birey kendisi ilgilenir. Bireysel kredilerin onaylanmasında tetkik edilecek kişi bireyin kendisidir.

Ticari kredi ise kişilerin şirketleri üzerine aldıkları kredilerdir. Ticari kredide değerlendirme şirketin banka geçmişine bakılarak yapılır. Kredi, şirketin ödemesi gereken bir borçtur ve imza içinde şirket imza sirküleri ve benzeri gibi çeşitli belgeler gerektirir. Taşıt, konut yada kobi kredisi biçiminde alınan her türlü mal şirkete ait olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Banka Kredisi Nasıl Kullanılır?

Günümüzde banka kredisi kullanmak son derece kolay hale gelmiştir. Eğer kredi almanıza engel olacak bir durumunuz yoksa artık internetten ya da telefondan yapılan çok kolay başvurularla bile kredi alabilirsiniz. Bu yöntemlerle ilgili güven sorunu yaşıyorsanız en uygunu şubeden çekilen kredilerdir. Dilediğiniz banka şubesine giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Bunun için yanınızda gelir belgeniz, kimliğiniz ve sigorta bilgilerinizi bulundurmalısınız. Başvurular çok kısa sürede sonuçlanacaktır. Onaylanması halinde bir takım evrakların imzalanması aşaması sizi bekliyor olacak. Ardından işleminiz biter bitmez; para hesabınıza yatırılacaktır.

Kredi Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Öncelikle kanunen yaşınızın 18'in üzerinde olması gerekir. Ancak birçok banka 20 yaş altındaki kişilere kredi vermiyor. En az 3 aylık sigorta kaydı ya da şirketseniz vergi levhanız olmalıdır. Bankalar arasındaki geçmişinizin son derece iyi olması önemlidir. Geçmişte ödenmemiş kredi, kredi kartı nedeniyle yasal takibe düşmüş olmanız kredi almanızı engelleyebilir.

Bazı durumlarda bankalar eş izni isteyebilmektedir. Bu nedenle durumu eşinizle paylaşmanız önerilir. Günümüzde ihtiyaç kredileri için vade sınırlandırması söz konusu olmuştur. Artık sadece36 ay vade ile ihtiyaç kredi alabiliyorsunuz. Elde ettiğiniz geliri, bankaya resmi evraklarla ispat etmeniz gerekir. İspatlanamayan gelirler, banka için pek de bir şey ifade etmiyor.

Kredi Çeşitleri

Banka kredileri, kendi içinde de çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar; tüketici, taşıt ve konut kredilerdir. Bunlar dışında yine bu kategoriler altında dönemsel olarak kampanya şeklinde alternatifler sunulmaktadır.

İhtiyaç/Tüketici Kredileri: İnsanların, eğitim, tatil, evlilik gibi nedenlerle aldıkları kredilerdir. İhtiyaç kredileri gerek duyulursa ipotekli olarak da alınabilmektedir.

Taşıt Kredileri: Araç sahibi olmak isteyen bireyler, bu tür kredilere başvurmalıdır. Taşıt kredileri de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Sıfır araçlar ve ikinci el araçlar için verilen krediler olarak ayrılan taşıt kredilerinin özellikleri de birbirinden farklıdır.


Konut Kredileri: İnsanların ev sahibi olmak için başvurdukları kredilerdir. Bu kredilerde satın alınan mülkler üzerinde borç bitene kadar bankanın ipoteği olacaktır.